
Στη γειτονίτσα του ονείρου
Της Ιωάννας Γάλλου, Διευθύντριαs της ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε.
Στον προθάλαμο της Ακρόπολης, στέκει μια γειτονίτσα, με πετρόκτιστα σκαλοπάτια, αναβαθμίδες και κηπάκια, όχι πολύ καλά διατηρημένα, αλλά ποτισμένα με μνήμη και ενέργεια μιας ατομικής προσπάθειας, ενός σπουδαίου ανθρώπου. Ο Γιώργος Κουτλίδης, με περίσσιο μεράκι και φροντίδα “απαλλοτρίωσε”, τη γειτονίτσα αυτήν, για λογαριασμό του Δήμου στολίζοντάς την με δικά του μικρά έργα λαϊκής τέχνης (ζωγραφιές, αγιογραφίες, κτλ). Σταδιακά διαμόρφωσε έναν πολύ ωραίο χώρο με δρομάκι και κήπο με ξερολιθιές, στις οποίες ήταν εντοιχισμένα τα έργα του (τεχνοτροπία φρέσκο).
Μια υπαίθρια γκαλερί, με κρυμμένα έργα τέχνης, πίσω από γλάστρες, φυλλωσιές και βασιλικούς, πάνω σε πέτρες, σε τοίχους, σε σκαλοπάτια περιμένουν να αιφνιδιάσουν τόσο τους ανυποψίαστους όσο και τους υποψιασμένους επισκέπτες.
Ξεκινάμε ένα πρωινό, παρέα με τον Γιώργο Καφαντάρη, φωτογράφο, να ξαναβρούμε την γειτονιά αυτή και να φωτογραφίσουμε ότι έχει απομείνει. Το μάτι μας στη διαδρομή πέφτει σε διάφορα γκράφιτι, γνωστών και άγνωστων street art καλλιτεχνών, τα οποία μας βγάζουν κάποιες φορές από το στόχο μας, να κατευθυνθούμε, δηλαδή, στη γειτονιά των θαυμαστών έργων του Κουτλίδη. Μετά από γλυκές περιπλανήσεις στα σοκάκια των Αναφιώτικων, πατάμε το πρώτο σκαλοπάτι, της γωνίτσας που “εξατμίζει” ακόμη και σήμερα μεράκι δημιουργίας…
Και σα σε κυνήγι -χαμένου- θησαυρού αναζητάμε για να αποτυπώσει ο φακός μας τις εναπομείνασες ζωγραφιές του αείμνηστου καλλιτέχνη. Τολμώ να συγκρίνω τα συναισθήματα, που μου γέννησαν τα γκράφιτι που είδα λίγο πιο κάτω, σε σχέση με τα φρέσκο του Κουτλίδη. Εδώ, στη γειτονιά αυτή, αισθάνομαι τη ψυχή μου να φτερουγίζει ψηλά, πάνω στον Ιερό Βράχο, να αγκαλιάζει τα μάρμαρα στα Ιερά αγναντεύοντας, μακριά στη θάλασσα της Σαλαμίνας. Αισθάνομαι συγκίνηση για τον Άνδρα που αφιέρωσε χρόνο και όραμα για τη μεταμόρφωση της γωνιάς αυτής, από σκουπιδότοπο, σε δημόσιο μουσείο λαϊκής τέχνης. Αισθάνομαι και ντροπή, συνάμα, καθώς δεν καταφέραμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε την προσφορά του αυτή.
Ποιοι βάρβαροι τόλμησαν τον Φεβρουάριο του 2016 να πληγώσουν το μικρό κήπο κλέβοντας δεκάδες ζωγραφιές; Πως σηκώνουν την ατιμία της κλεψιάς ειδικά έργων που δημιουργήθηκαν ως δώρο στην λαϊκή ψυχή και τέχνη;
Φωτογραφίες: Γιώργος Καφαντάρης
- 423 Προβολές