Preloader

Εξόρμηση στην περιοχή Σαλαμινομάχων

Μονοήμερη εκδρομή στην περιοχή των Σαλαμινομάχων; Καλά ακούσατε! Ένας κοντινός προορισμός, με νησιώτικη αύρα, βαρύνουσας ιστορικής αξίας και πολλαπλών επιλογών για μονοήμερη περιηγητική εξόρμηση.
Εμείς έχουμε επιλέξει για εσάς ιδιαίτερα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους τα οποία θα αναδειχθούν μέσα από την αφήγηση των έμπειρών ξεναγών και οδηγών μας. Το Ευριπίδειο θέατρο, το σπήλαιο του Ευριπίδη, το Παλάτι του Αίαντα του Τελαμώνιου, η Αρχαία Φυκτωρία, ο τύμβος των Σαλαμινομάχων στέκουν στον χρόνο περιμένοντας την εξερευνητική μας διάθεση ώστε να αναζητήσουμε παρέα στοιχεία ξεχασμένα στο χρόνο. Από την άλλη, οι γραφικές πόλεις Αμπελάκια και Σελήνια άλλα και το Αιάντειο ή τα Περιστέρια προσφέρουν επιλογές για φαγητό και ξεκούραση.

Φθάνοντας

Φτάνοντας στην πόλη της Σαλαμίνας επισκεπτόμαστε το Ευριπίδειο Θέατρο και την Παναγία της Ελευθερώτριας για να θαυμάσουμε, εκτός από τα κτίσματα, την πανοραμική θέα που φτάνει από την Ελευσίνα ως την Αθήνα.

Το αρχαιολογικό μουσείο Σαλαμίνας είναι ένα σημείο που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε καθώς σε αυτό εκτίθενται ευρήματα από όλους τους ιστορικούς χώρους που θα δούμε στο νησί.

Ένα σπήλαιο, σημείο έμπνευσης για τον Ευριπίδη

Στο δρόμο μεταξύ Αιαντείου και Κακής Βίγλας οδεύουμε προς τα Περιστέρια ώστε να ανηφορήσουμε στο σπήλαιο του Ευριπίδη.  Η ανοδική πεζοπορία, σε καλοδιατηρημένο μονοπάτι, διάρκειας 20 λεπτών ανταμείβεται τόσο από τη μαγική θέα όσο και από την περιπέτεια που θα ζήσουμε μέσα στο σπήλαιο. Το σπήλαιο, μήκους 47 μέτρων, θυμίζει λαβύρινθο και διαθέτει θαλάμους με στενούς διαδρόμους και οροφές με σταλαγμιτικά παραπετάσματα. Από τα ευρήματα αποδεικνύεται η χρήση του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εξής 5 περιόδων: Νεότερη Νεολιθική, Ύστερη Μυκηναϊκή, Κλασική και Ρωμαϊκή εποχή και Φραγκοκρατία.

‘Ενα μνημείο άγνωστο και πρόσφατα συντηρημένο

Επόμενος προορισμός μας ο 109 χρόνων πέτρινος φάρος όπως και το εντυπωσιακό, πρόσφατα συντηρημένο, ταφικό μνημείο της Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις των αρχαιολόγων, κτήτορας του μνημείου ήταν κάποιος μεγαλοϊδιοκτήτης γης και γειτονικής αγροτικής εγκατάστασης, ο οποίος επέλεξε την κορυφή του ακρωτηρίου για να κατασκευάσει το εντυπωσιακό οικογενειακό ταφικό μνημείο με σκοπό να αποδώσει τιμή στα αγαπημένα του πρόσωπα που «περνούν στο επέκεινα».  Μήπως αυτή η κατασκευή δεν είναι και μια προσπάθεια κάλυψης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και προσωπικής ανάγκης κατάκτησης της πολυπόθητης υστεροφημίας;

Το Παλάτι ενός μυθικού ήρωα

Άλλοι εντυπωσιακοί προορισμοί το Παλάτι του Αίαντα του Τελαμώνιου, του επιφανέστερου εκπροσώπου του ηγεμονικού οίκου της Σαλαμίνας, στη Μυκηναϊκή Πόλη της Σαλαμίνας όπως και η Αρχαία Φυκτωρία στέκουν στον χρόνο περιμένοντας την εξερευνητική μας διάθεση.

Κι ένα εκκλησάκι με ένα συγκλονιστικό μυστικό

Είμαστε ζεστοί  για μια ανάβαση στον Ναό του Άη Γιάννη του Καλυβίτη; Αξίζει η επίσκεψη σε ένα γραφικό  εκκλησάκι με σχήμα τρούλου οκταγωνικό αρχαΐκής μορφής και κουφικές διακοσμήσεις στους τοίχους.

Ο Τύμβος και οι Σαλαμινομάχοι

Ο τύμβος των Σαλαμινομάχων δεσπόζει επιβλητικά σε λοφίσκο ώστε να επιτηρεί τον όρμο των Αμπελακίων όπως και το Στενό που διεξήχθη  η ναυμαχία της Σαλαμίνας η οποία αποτέλεσε τη σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ.

Επιλογές για φαγητό

Επιλογές για φαγητό, ποτό ή αναψυκτικό; Πολλές στις γραφικές πόλεις Αμπελάκια και Σελήνια άλλα και στο Αιάντειο, όπως και στα Περιστέρια.  Η επιλογή είναι συνάρτηση των δικών σας αναγκών και της εξέλιξης των διαδρομών.

  • 2879 Προβολές
ioanna

ioanna

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.