Preloader

Αργολίδα: Μυκήνες – Τίρυνθα – Άργος.

Αργολίδα, η περιοχή των μύθων και των παραδόσεων, πηγή έμπνευσης των αρχαίων και των νεότερων καλλιτεχνών. Η περιοχή αποτέλεσε λίκνο της μακραίωνης ελληνικής πορείας. Μυκήνες, Άργος, Τίρυνθα, Μιδέα, πόλεις με βαθιά σημάδια του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Ναοί, κυκλώπεια τείχη, υδραγωγεία, κάστρα και θησαυροί εξάπτουν τη φαντασία η οποία παρέα με την ιστορική γνώση οδηγείται από τις σκιές του Αγαμέμνονα, του Μενελάου και της Κλυταιμνήστρας σε σκηνές πολέμου, δολοπλοκιών, έρωτα και προδοσιών.

Αργολίδα, ίσον Μυκήνες.

Ξεκινώντας από τον ξακουστό αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, με τα υπόγεια οικοδομήματα και τους θησαυρούς του, οι οποίοι βρίσκονται είτε μέσα στην Ακρόπολη είτε είναι καλά κρυμμένοι μέσα στους ελαιώνες και τους χωματόδρομους της περιοχής, αναζητάμε το δίδαγμα από την ιστορία της οικογένειας των Ατρίδων.

Όικος βεβαρημένος από κληρονομική κατάρα, που ήταν δυνατό να αποφύγει την άτεγκτη εκδίκηση του Αλάστορα και των Ερινύων αν ακολουθούσε δρόμο ηθικό, με μέτρο και σωφροσύνη ή, σε αντίθετη περίπτωση, να τους ξυπνήσει, όπως το έπραξε ο Αγαμέμνων με την πρόθυμη, από πλευράς του, θυσία της κόρης του και την καταστροφή των ιερών της Τροίας. Κληρονομιά ή επιλογή;

Επόμενη Στάση: το Άργος.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και η πρώτη πόλη στον Κόσμο, με το ξακουστό Κάστρο της Λάρισας και το ιερό της θεάς Ήρας της Ακραίας αλλά και άλλα σημαντικά μνημεία. Θέρμες, Αδριάνειο Υδραγωγείο – Κριτήριο, Ρωμαϊκή Αγορά.

Εκείνο που αποτυπώνεται στην μνήμη μας, παρακαταθήκη εικόνων στη βιβλιοθήκη της ψυχής μας, είναι ο λόφος της Λάρισας με τα κατάλοιπα όλων των εποχών από την μυκηναϊκή έως την μεσαιωνική εποχή. Ίχνη της μυκηναϊκής οχύρωσης (13ος αι. π.Χ.) σώζονται στην ακρόπολη του κάστρου, ενώ ογκώδη μονολιθικά αρχιτεκτονικά μέλη από τη μυκηναϊκή οχύρωση έχουν επαναχρησιμοποιηθεί στις μεταγενέστερες μεσαιωνικές οχυρώσεις.

Τίρυνθα – ξεχωρίζει στην Αργολίδα.

Στην περιήγηση στην Τίρυνθα μένουμε έκθαμβοι μπροστά από τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. Και ίσως αυτό να αποτελεί, υπερβολή στο διακύβευμα ενός μύθου, όμως, μπορεί να ειπωθεί με τόλμη ότι η φαντασία τεκμηριώνει τον μύθο εφόσον βρεθείς και περπατήσεις σε διαδρόμους φτιαγμένους από ογκόλιθους γιγάντιων διαστάσεων.

Οι ογκόλιθοι, αυτοί, ζυγίζουν πολλούς τόνους που δικαιολογούν την άποψη του περιηγητή Παυσανία (ΙΙ, 25, 7-9) ότι ούτε ζεύγος ημιόνων δεν ήταν σε θέση να μετακινήσει τον μικρότερο από αυτούς. Να σημειωθεί η Τύρινθα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

 

Κατάληξη στο φιλόξενο Ναύπλιο.

Αφήνοντας τις μυκηναϊκές Ακροπόλεις και ακολουθώντας κάθε φορά τα ίχνη της ιστορίας φθάνουμε στο Ναύπλιο, την πόλη που μας φιλοξενεί για ξεκούραση αλλά και απογευματινές περατζάδες στα γραφικά σοκάκια της ή για αγνάντι από το ξακουστό κάστρο της.

Ο δρόμος της επιστροφής μας βρίσκει γεμάτους καινούριες μνήμες και μοναδικές εμπειρίες.

Ιωάννα ΓάλλουKedros Travel.

georgemyzalis

georgemyzalis

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.