Preloader

Αναζητώντας το σπήλαιο του Ευριπίδη

Της Ιωάννας Γάλλου, Διευθύντριας της ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε.
✨✨
Μια ανοιξιάτικη ημέρα, αρκετή ώρα πριν από ένα δυνατό μπουρίνι, η υπογράφουσα μαζί με τον Φίλιππο Λεμονάκη (12 χρόνων) και την Ράνια Τσακίρη (17 χρόνων) μοιραστήκαμε μια πολύ όμορφη σπηλαιολογική εμπειρία στο “ησυχαστήριο” του Ευριπίδη στην Σαλαμίνα, το οποίο βρίσκεται κοντά στον όρμο των Περιστερίων (νότια του νησιού απέναντι από την Αίγινα και την αρχαία Τροιζήνα).
Η ανοδική διαδρομή προς το σπήλαιο (120 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας), διάρκειας περίπου 20 λεπτών, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ακολουθεί ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι, καταπράσινο και γεμάτο ευωδιές από τα ντόπια αρώματα της άνοιξης…
Η θέα σε διάφορα σημεία είναι μαγική . . .
Στη διαδρομή προς το σπήλαιο υπάρχει αρχαία πηγή και το Ιερό του Διονύσου.  Τα νέα δεδομένα από την πρόσφατη ανασκαφή στο συγκρότημα του Ιερού του Διονύσου εναρμονίζονται, σε μεγάλο βαθμό, με τα στοιχεία πού τεκμηριώνουν την ταυτότητα του ιστορικού σπηλαίου και συνθέτουν το “πνεύμα’’ του χώρου, φωτίζοντας, μεταξύ άλλων, τον χαρακτήρα της λατρείας πού αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο μέρος μετά τον θάνατο του τραγικού ποιητή και την σταδιακή εξέλιξη του σπηλαίου-ησυχαστηρίου σε αξιοθέατο και “ηρώον” του.
Το σπήλαιο, το οποίο θυμίζει λαβύρινθο καθώς διαθέτει 10 θαλάμους με στενότατους διαδρόμους και οροφές με σταλαγμιτικά στοιχεία, έχει συνολικό μήκος 47 μέτρα. Από τα ευρήματα αποδεικνύεται η χρήση του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εξής 5 περιόδων: Νεώτερη Νεολιθική, Ύστερη Μυκηναϊκή, Κλασική και Ρωμαϊκή εποχή και Φραγκοκρατία.

Λίγο πριν βγούμε από την τελευταία αίθουσα, μικρές νυχτερίδες μας αποχαιρέτισαν. Φύγαμε με μαλακές κινήσεις καθώς δεν θέλαμε να τις ενοχλήσουμε άλλο . . .

Τα ευρήματα των ανασκαφών καθώς και φιλολογικές πληροφορίες σε κείμενα του Φιλοχόρου, του Σατύρου, του Ανώνυμου Συντάκτη του Βίου του Ευριπίδη και του Aulus Gellius έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το σπήλαιο της Σαλαμίνας ήταν το ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Μάλιστα θεωρείται πιθανό ότι ο μεγάλος τραγικός επεξεργάστηκε την τραγωδία του ”Ιππόλυτος” στο σπήλαιο της Σαλαμίνας.

 
Η ανασκαφή του ”Σπήλαιου του Ευριπίδη” στην περιοχή Περιστέρια Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Γιάννο Γ. Λώλο κατά το χρονικό διάστημα 1994-1997.
Στην ανασκαφή συμμετείχε επιστημονική ομάδα υπό την διεύθυνση του καθηγητή και με την συμπαράσταση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι ανασκαφικές έρευνες ενισχύθηκαν οικονομικά από διάφορους φορείς και από το Δήμο Σαλαμίνος.
✨✨
  • 329 Προβολές
admin

admin

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

,,,,,