
ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ
Πάνω από την πόλη της Κορίνθου προβάλλει επιβλητικός ο Ακροκόρινθος σε ένα βραχόβουνο ύψους 575 μ. που αποτελούσε την ακρόπολη της στα αρχαία και μεσαιωνικά χρόνια.
Η οχύρωση του που διατηρεί τον φραγκοβυζαντινό και ενετικό χαρακτήρα της ήταν σε πολλά σημεία χτισμένο πάνω από τις αρχαίες οχυρώσεις ή δημιουργήθηκε με την ανακαίνισή τους.
Η μόνη βατή πλευρά είναι η δυτική όπου υπάρχει και τριπλό τείχος για μεγαλύτερη ασφάλεια με τρεις διαδοχικές πύλες που οδηγούν στο ψηλότερο και μεγαλύτερο πλάτωμα του οχυρού.
Στην αρχαιότητα υπήρχαν πάνω στο λόφο πολλά ιερά και ναοί. Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση ο Ποσειδώνας μάλωσε με τον Απόλλωνα για το ποιος από τους δύο έπρεπε να κατέχει τον Ακροκόρινθο και ποιος τον Ισθμό. Ο Ακροκόρινθος έπεσε στον θεό του φωτός και οι αρχαίοι τον αφιέρωσαν στον Ήλιο, που του έχτισαν μεγαλοπρεπή ναό όπως έκαναν σε άλλους θεούς, συμπεριλαμβανομένων των αιγυπτιακών και φοινικικών θεοτήτων.
Ο κύριος ναός ήταν αυτός της Αφροδίτης στην κορυφή του λόφου.Τα απομεινάρια του έχουν έκτοτε εξαλειφθεί από μεσαιωνικά και τουρκικά κτίρια. Λίγο χαμηλότερα από το ναό στην αρχαιότητα πηγή, που έφερε το όνομα ως Άνω Πειρήνη, για την οποία υπάρχουν πολλές παραδόσεις.
Ο Παυσανίας γράφει ότι η Πειρήνη ήταν μια γυναίκα που μεταμορφώθηκε σε πηγή από τα δάκρυα που έριξε η Άρτεμις για τον γιο της Κεχριά, που σκοτώθηκε. Η μαγευτική θέα από την κορυφή του Ακροκορίνθου είναι μοναδική για την ποικιλία του τοπίου.
- 47 Προβολές